måndag 7 juni 2010

Inget landsting som kunde ge 90 % av patienterna vård inom vårdgarantin

Den gångna söndagen har varit intressant i flera hänseenden. Hembyggdsbkoggen har synats i sömmarna och flera har medgivit att de blivit censurerade .

Vidare har flera S politiker varit flitiga med att ge kritik till den nu sittande regeringen . Och då särskilt inom vården. Ett ämne som då inte är min starka sida. Därför har jag nu varit inne på vårt partikansli och försökt att skaffa mig så mycket "fakta" som möjligt. Jag sätter "" till ordet fakta för att belysa att man alltid skall vara kritisk till det begreppet.

Men det är i alla fall denna källa som jag har tillgång till. Och sedan är ju Göran Hägglund den högsta personen inom detta ämnet då han är socialminister.

Jag tänkte börja med att belysa vad som har hänt med våra vårdköer då där har hänt mycket den gångna mandatperioden.

När vi presenterade kömiljarden för september 2008 var det inget landsting som kunde ge 90 % av patienterna vård inom vårdgarantin - när år 1 av kömiljarden avgjordes november -09 var det 17 landsting!

Mäter man i antalet patienter minskade antalet som väntar längre än 90 dagar på besök hos specialist från 97 000 till 22 000 personer och de som väntar för länge på operation minskade från 29 000 till 5 000 patienter. Det borde naturligtvis vara noll personer men vi ska samtidigt vara glada över den stora förbättringen som kömiljarden medverkat till.

Oppositionen (t ex Ylva) påstår att köerna inte kortats utan det trixas
Ylva Hansson har kritiserat kömiljarden och sagt att köerna inte blivit kortare än vad de var 2006. Både vi och Ylva vet dock att ködata från 2006 inte alls håller samma kvalitet som den gör nu.

I oktober 2006 var det t ex bara ca 80 procent av vårdgivarna som rapporterade in sina köer till SKL och vi vet ingenting de 20 procent som inte rapporterade om sina köer. Vi vet inte hur många patienter det fanns hos de som inte rapporterar. Inte heller vet vi hur många av de som inte rapporterade som hade patienter som väntat längre än 90 dagar på vård.

Därför vet inte alls hur långa köerna faktiskt var hösten 2006 och kan därför inte jämföra 2006 med 2009! Idag är det i det närmaste 100-procentig rapportering. Därför blir det en jämförelse av äpplen och päron när vi jämför dagens köer med 2006.

Vi skulle förstås kunna konstruera ett vattentätt system – det skulle ta decennier… Ylva gjorde varken ett vattentätt system eller såg till att köerna blev kortare. Det har aldrig varit så få patienter som behöver vänta längre än 90 dagar i Sverige.

När vi vann valet september 2006 var det 40 % av patienterna som väntade längre än 90 dagar på operation – idag är det 14 % (februari 2010).

Sedan får jag försöka att bemöta er bloggare så gott jag kan .
För en tid sedan var det någon av mina läsare som var nyfiken på vad jag ville med Färgelanda då denne tyckte att jag mest bloggade om rikspolitik, Jag försökte då tillmötesgå honom med att skriva så mycket om färgelanda som jag kunde , och i så många ämnen som möjligt.

Men nu får vi väl ta lite regionspolitik också.

Som jag tidigare nämnde så är vår region inte borgerligt styrd utan den drar mer åt vänster skulle man kunna säga. de styrande har haft ett stort centraliseringstänkande vilket har urholkat vården enligt kritiska röster och jag är nog benägen att hålla med.

Akutvården har varit katastrof i många hänseenden med långa väntetider på våra mottagningar , detta måste ändras och jag är av den uppfattningen att denna centralisering inte gagnar invånarna .

Hur förhandlingarna gick angående granskningen av björnhuset så har i alla fall man haft ett första möte. Med det verkar som att det inte blir klart till valet men vi skall i alla fall ligga på så mycket vi kan i den frågan .

4 kommentarer:

  1. Hej Dick jag ska inte skriva Dicken mer Det fanns ingen tanke med det Jag hade en kompis i min ungdom som hette Dick vi kallade honom för Dicken. Varför är Du så försåtlig i dina kommentarer om styret i Västra Götaland Du vet att regionen leds av Centern, Folkpartiet och Sossarna i en god enighet Även den här konstellationen av Partier har lyckas väl med att beta av vårdköerna. Nu hoppas jag att på att vi även får en politisk majoritet i vårt fullmäktige efter valet, bestående av dessa tre partier. Då kan vi ta oss ann alla de problem som vi kan komma ställas inför.
    Boman

    SvaraRadera
  2. försåtlig ??? Det finns 62 synonymer
    Mina barn brukade altid förr säga " Drömma går ju" Jag för min del hoppas att din dröm bara förblir en dröm. För oss vakna kommer anars din dröm bli en mardröm.

    SvaraRadera
  3. Dick Du får lov att slå upp orden försåtlig i svenska akademins ordlista Då kakske även Du vakanar.

    SvaraRadera
  4. Försåtlig
    Synonymer till Försåtlig
    1.Förrädisk - matchar till 62 procent

    på vilket sätt är jag förrädisk. Jag vet att väldigt många i Uddevalla inte är nöjda med hur er kartell leder regionen.

    Eller har du missat den kritiken.

    SvaraRadera