söndag 11 juli 2010

Partiledardebatten den 20 januari 2005

Replikväxling mellan Göran Hägglund och Göran Persson efter det att Persson hållit sitt huvudanförande.


Anf. 10 GÖRAN HÄGGLUND (kd) replik:

Herr talman! När det gäller skogen har Göran Persson presenterat en lång lista utan att vara särskilt konkret än så länge, så till den frågan får jag återkomma. Kristdemokraterna presenterade häromdagen ett program i åtta punkter för att snabbt komma till rätta med den ödeläggelse av stora delar av södra Sverige som har drabbat oss. Men det var egentligen inte för det som jag begärde ordet, utan det var naturligtvis för den rosenröda beskrivning av verkligheten som statsministern ägnade sig åt här. Det går bra för Sverige.

Så sent som häromdagen kom det nya besked från Dalsland. Nu lägger Duni med verksamhet och flyttar ut den från vårt land. Vi har tidigare haft meningsväxlingar om huruvida det här är ett problem eller inte. Statsministern säger att det är naturligt att viss verksamhet lämnar vårt land, att vissa företag läggs ned, för det kommer nya. Men problemet är ju att många läggs ned och det kommer väldigt få nya. Sverige har under de tio år som Socialdemokraterna har varit vid makten tappat 28 000 företag. Det här är ingen naturlag, utan det spelar en roll vilken politik vi för i vårt land, och den politiken är i dag inte särskilt framgångsrik.


Göran Persson glömmer också bort att i redovisningen ta upp de stora lån som används för att finansiera den utveckling av välfärden som man här talar om - 191 miljarder kronor under en fyraårsperiod. Enbart under valrörelsen ska skattebetalarna bistå med att låna upp 138 miljoner kronor per dag för att finansiera det som vi i dag inte har pengar för. Den som är satt i skuld är inte fri, hette det en gång i tiden. Nu heter det inte så längre.
(Applåder)

Anf. 11 Statsminister GÖRAN PERSSON (s) replik:

Herr talman ! De här 28 000 företagen har vi hört om förut. Det är i huvudsak jordbruk och småbutiker - det ser man om man tittar i statistiken. Vi har den typen av förändring i vårt samhälle. Jag beklagar den i och för sig inte, även om landsbygden blir lite dystrare och fattigare, men för konsumenterna har säkert småbutikernas ersättande av större butiker bidragit till att vi nu har fallande matpriser. Så är det ju.

Sedan går Göran Hägglund förbi den verkligt svåra frågan. Det är alldeles uppenbart att vi har en strukturförändring i svensk ekonomi. Vi har haft det, kommer att ha det, och jag skulle gissa att det kommer att gå än fortare i framtiden. Gamla jobb försvinner, och nya kommer någon annanstans, och människor riskerar att komma i kläm. För att hantera den förändringen har vi generösa sociala försäkringar. Blir du arbetslös ska din inkomst klaras. Blir du sjuk ska din inkomst klaras. Blir du förtidspensionär ska din standard klaras.

Nu vet ju vi att den allians som Göran Hägglund bekänner sig till har som ledande politiskt parti Moderaterna. Moderaterna har bestämt sig för att basera hela sitt förslag till ekonomisk politik på att just dessa sociala försäkringar, som skyddar de sämst ställda vid den typ av förändringar som Göran Hägglund beskriver, radikalt ska försämras, göras riktigt dåliga. Det hade varit intressant att höra Göran Hägglund tala om detta, men det gör han inte därför att han vet att där håller politiken inte ihop.

Men använd nästa replik till att tala om antingen varför Moderaternas politik inte går ihop eller varför det är rätt att satsa på försämrade sociala försäkringar i en tid då omvälvningen i samhället blir allt snabbare. Det är Kristdemokraternas uppgift. Varsågod!

Anf. 12 GÖRAN HÄGGLUND (kd) replik:

Herr talman! Där fanns inte många svar på de frågor som jag ställde, men självklart sker en strukturförändring. Vi kan inte se bakåt. Vi måste se framåt, och då måste det komma till nya företag.

I Sverige bedriver vi numera en politik som gör att vi, vid en jämförelse med andra länder, till exempel rear ut svenska industriföretag genom till exempel dubbelbeskattningen av företag. Det här är ingen så där oerhört sexig politisk fråga som det går att vinna några kortsiktiga politiska poäng med, men det är ändock en fråga av en oerhört stor betydelse. Ska företagen bedrivas i Sverige, eller ska vi ge dem en knuff för att de ska flytta ut ur vårt land?

När det gäller lånen fick jag inga svar. Jag fick inga synpunkter från statsministern omkring detta. Vi har numera knappast någon budgetmarginal alls. Det som från början skulle vara en ganska stor marginal för att klara det oväntade finns inte längre. Det förekommer uppgifter om att en del åtgärder i samband med Asienkatastrofen, som vi lär få återkomma till senare, stoppades av Finansdepartementet för att man var rädd att slå i utgiftstaket. Jag skulle gärna vilja höra en kommentar om detta.

När det gäller ersättningsnivåerna vet statsministern förstås att vi står för de ersättningsnivåer som vi har i dag. Det parti som har genomfört sänkningar under den nuvarande nivån är det parti som statsminister Göran Persson leder, och det gjordes efter en valrörelse där väljarna inte hade fått några som helst besked om de planer som regeringen uppenbarligen bar på. Hur kommer det att bli inför valet 2006? Det tror jag väljarna vore intresserade av att få veta.
(Applåder)

Anf. 13 Statsminister GÖRAN PERSSON (s) replik:

Herr talman! Det är klart att Göran Hägglund ska få svar på sina frågor. Jag är på inget sätt orolig över den offentliga sektorns ekonomi, tvärtom. Den är mycket väl skött. Vi har troligen de bästa statsfinanserna i hela Europeiska unionen. Vi mäter inte det som enbart statens ekonomi utan hela den offentliga sektorns ekonomi. Där har vi ett överskott under en hel lång lågkonjunktur. Det är unikt starkt. Det ger oss stor frihet när konjunkturen nu vänder uppåt.
Det andra: Har vi en dålig ekonomisk utveckling? Försvinner jobb utomlands? Ja, en del försvinner utomlands. Andra kommer tillbaka. Det är ingen tvekan om att svensk industri producerar mer än någonsin och säljer mer än någonsin. Den kaka vi har att dela, den ekonomiska tillväxt vi pratar om, är bättre än i något annat europeiskt land, kanske med något undantag. Så ser det ut i Sverige. Dessutom är inflationen låg. Det gör att vi har reala löneutvecklingar och låga matpriser. Det är bra för pensionärerna, och det är bra för barnfamiljerna. Men mycket kan bli bättre. Självklart är det så.

Samtidigt tycker jag att det är ganska intressant att lyssna på Göran Hägglunds sågning av det ledande partiets ekonomiska politik inom den så kallade oppositionsalliansen. Det blir ingen sänkning av socialförsäkringarna. Det är bra det. Men vad finns då kvar av ekonomisk politik? Vad ska ni regera på? Vad ska finansiera skattesänkningarna? Vad ska finansiera satsningarna? Vad ska ni ta det ifrån? Fram växer, i spåren av Göran Hägglunds frimodighet, samma bild som vi en gång i tiden såg, nämligen att varje borgerligt parti får sitt, ingen tar ansvar för helheten. Att man inte ens nu kan redovisa en sammanhållen ekonomisk politik när man kallar sig för en allians är naturligtvis ett gott exempel på vad som väntar om vi får en borgerlig regering.

15 kommentarer:

  1. Varför denna historibeskrivning.
    Jo det är med politik som med en lokalrevy, man måste känna till bakgrunden för att fatta vitsarna.

    Och om man lysnar på Mona och sedan gämför med Persson så har det inte hänt särskilt mycket innom de röda.

    Eller som vår S märkte Kommunchef har som slogan

    " Det gäller att vara förberedd , men jag vet inte på vad ! "

    SvaraRadera
  2. Dick, det skulle vara av intresse att veta vad KD i Färgelanda, vill med Er politik kommande mandatperiod?

    SvaraRadera
  3. se vår hemsida den finns som en länk här på bloggen
    sedan har jag försökt i många av mina över 100 inläggen att återge , dels hur vi och jag arbetar och vad vi tycker är viktigt.
    Ta stycke för stycke så hoppas jag att du skall få en någon så när blick

    SvaraRadera
  4. har du konkreta frågor kan du naturligtvis ställa dem här och jag skall försöka svara så gott jag kan.

    SvaraRadera
  5. Vad kommer hända medkommunens satsning på Björnhuset? Kommer ni vidareutveckla livsmedelklustret? Omsorgsverksamheten ?
    Skolan? Kommer skolan i Stigen återöppnas i kommunalregi? Näringslivsfrågor Nu när kommunen valt att säga upp utvecklingssamordnaren.
    Ja som Du förstår har jag många fler men den avgörande frågan är Med vem vill KD genomföra Era kommunalafrågor.

    SvaraRadera
  6. ja det var ju konkreta frågor. Jag gör ett försök

    att satsa pengar vidare i ett företag så som med Mathuset kommer vi inte att göra . I så fall kommer det att ske med full koll, va så säker.
    Vidare innom äldrevården måste de bä mer strukturerad på de s9mm jobbar där. De är deras röst som är viktig för en kristdemokrat.

    Beträffande utvecklingsstrategen vill jag återkomma med.

    även vem vi vill arbeta med kommer jag att återkomma till då jag vi bara är i förhandlingsstadite.
    Ja om det går att starta skolan i stigen så menar jag att den är viktig både för kommunen men framföralt för stigenborna.

    SvaraRadera
  7. Till Anonym 16.50

    Du är skyldig mig ett svar sedan tidigare, så jag försöker igen:

    Du som verkar veta så mycket, kan du inte utveckla vad som varit bra med Björhusaffären?

    Vad är det som hitills varit positivt för Färgelanda kommun?

    Vad gör du för analys av framtidsutsikterna för vår livsmedelsfabrik?

    Att Björneruds Gård är obehagligt nära att gå i konkurs (vilket en realistisk riskanalys av projektet visat om man hade gjort en sådan) kan väl inte vara positivt?

    Björnhuset måste göra ackord med sina fordringsägare för att överhuvudtaget överleva. Har tanken slagit dig att Färgelanda kommun är en av dessa?

    Jag är väldigt nyfiken på ditt svar.

    SvaraRadera
  8. DNV
    hur vet du att det är samma person och inte en som vill veta vad som händer om han skulle slägga sin röst på kd.

    Det är ju just den typen av konkreta frågor och den här sortens diskution som jag tycker kan vara givande.

    Det partiet som ligger närmast oss tror jag är M .

    Fp s och v är inget att hålla i när det blåser.
    Centerpartiets KO Vändning i björnhusfrågan är för mig en gåta.

    Vi skall också försöka förstärka vårt lag med några namnkunniga personer. Får även i denna fråga återkomma.

    SvaraRadera
  9. Till Dick

    Jo Dick. Det är ganska enkelt. Man ser hur folk skriver, vilka ord de använder, hur de bygger upp sina meningar etc.

    Vad är det då som avslöjar 16.50? Det håller jag helst för mig själv, men 16.50 själv vet att jag har rätt.

    SvaraRadera
  10. DNV
    beror det på särskild färdighet som du har i generna då.

    Som beror på din mor då.

    SvaraRadera
  11. Svar till DNV
    När det begav sig och alla partier i kommunfullmäktige var eniga om att investera i fastigheten Björnhuset,såg jag och ser allt jämt, Björnhuset som en generator i ett samarbete mellan flera små och medelstora företag som vill producera nära marknaden.
    Betänk att inom fyrbodal finns det 250000 människor boende, att förse denna marknad med närproducerade, ekologiska ock krav godkända varor,kan inte vara helt fel. För att små odlare/företag ska ha en chans, krävs det en god och hyggligt billig logostik. Att kostnaderna för investeringen i Björnhuset har rasat i höjden är ingen/inget politisktparti nöjda med. Förfarandet med genomförandet var helt fel, själklart skulle kommunen upphandlat entreprenaden, men nu är det som det är, därför bör alla positiva krafter verka för att Björnhuset blir den generator som det var tänkt från början. Att företag som idag finns i Björnhuset har hamnat på obestånd är jag den förste att beklaga. Nu får vi hoppas på en rekonstruktion av bolaget som räddar jobben för de anställda och därmed framtiden för företaget i Färgelanda.

    SvaraRadera
  12. Hej Dick
    Med tanke på den ekonomiska situationen i Färgelanda kommun, borde inte det allra bästa att samtliga partier i fullmäktige går samman om en politik? För kommunens bästa.

    SvaraRadera
  13. Hur hade du tänkt dig att det skulle gå till.
    Har de fått större öron coh skarpare hjärna .

    SvaraRadera
  14. Till 12.02

    Arbetstillfällen i Färgelanda är en bristvara. Att försöka öka mängden är givetvis lovvärt.

    Dock anser jag att man måste vara ytterst selektiv och rigorös när man utvärderar olika idéer i förstudiefasen.

    I detta fallet anlitade man Logistema för att hjälpa till med att ta fram förutsättningarna. Det är tråkigt att man gömde undan rapporten och inte kritiskt tog till sig vad som stod i den. Där stod nämligen att några logistiska fördelar egentligen inte existerade, enda incitamentet för företagen var om de kunde få riktigt förmånliga hyror!

    Man skulle givetvis även gjort en bättre research vad det gäller företagens ekonomi, då hade man upptäckt att det var företag som hade stora lönsamhetsproblem.

    Skall man satsa pengar så skall man satsa på friska hästar, inte de som snart går till slakt.

    Du har även helt rätt i att entreprenaden skulle upphandlats, detta är även något som Konkurrensverket granskar i skrivande stund.

    Jag anser det även vara beklämmande av våra politiker att inte i ett tidigare skede kunde ha såpass kurage att de kunde erkänna dessa påpekade brister. Istället sätter man sig bekvämt i sadeln på sina höga hästar och trotsar både revisorer och allmänhet. En ynkedom är vad det är!

    Som sagt, jobba gärna för att förbättra för företagandet i kommunen, men sikta noga i stället för att skjuta från höften.

    Som det är nu är det nog bara byggentreprenörerna (inkl. UE) som tjänat bra pengar på Björnhuset och det har inte gynnat Färgelanda kommun speciellt mycket, däremot har det varit riktigt goda projekt för några företag från grannkommunerna.

    De drivs dessutom av "kamrater" till den så plötsligt avpolletterade projektledaren (till lika kompanjon med Måltidlösningars och Västfarms ägare) Sven-Arne Torstensson.

    Så det var en riktig Björnfälla kommunen trampade i!

    SvaraRadera
  15. Bästa 12 juli 12.02

    Frälser Björnhuset ett redan löst problem med lägre kostnader?

    Du skriver att Björnhuset är tänkt att fylla ett behov för lokalproducenters logistik till lägre kostnader.

    Vilket underlag finns för en sådan uppfattning?

    Närproducerat/lokalproducerat är inget nytt. Det finns en rad av olika sammanslutningar sedan lång tid tillbaka för dessa producenter där marknaden och logistiken är centrala frågor.

    Tänk om, bygg marknad.

    Jag tror mer på om dessa tre företag satsade på en gemensam ordercentral där en ny producents produkt breddar centralens produktutbud, genom detta når den nya produkten snabbt en bred marknad. Kunden bör se fördelen av att enkelt kunna beställa från en och samma central och genom detta endast få ett leveransbesök, och vips är logistiken löst.

    SvaraRadera