onsdag 10 mars 2010

Företagarna inte eniga med politikerna

Politikerna är mycket mer positiva till svenskt företagsklimat och till nyföretagande än vad företagarna själva är, visar en ny undersökning.
Undersökningen har gjorts av Jobs and Society Nyföretagarcentrum och banken SEB. Totalt har 3.000 företagare, politiker och rådgivare svarat på frågor kring nyföretagande och entreprenörskap.

Stora skillnader
Det finns stora skillnader mellan grupperna. Politiker anser exempelvis i större utsträckning än företagare och rådgivare att de kan rekommendera företagande till andra.

Hela 94 procent av politikerna svarar att de starkt skulle rekommendera en person i sin närhet att starta företag. 49 procent av rådgivarna skulle ge samma starka rekommendationer.

Endast 44 procent av företagarna skulle starkt rekommendera någon i sin närhet att bli företagare, medan 41 procent skulle göra det med viss tveksamhet.

Olika kunskap
Det är också stora skillnader när det kommer till frågan om det kommer att bli lättare eller svårare att vara företagare det närmaste året.

Det är få av företagarna, bara 19 procent, i undersökningen som tror att de får det lättare under det kommande året. Det kan jämföras med samma siffra för politikerna - hela 78 procent av dem tror att det kommer att bli lättare att driva företag framöver.

– Utfallet är sannolikt en kombination av att politikerna delvis uppfattar verkligheten på annat sätt än företagare, samtidigt som de har vetskap om de åtgärder som har genomförts för att underlätta företagandet. De sitter på kunskaper som företagarna själva inte alltid har, säger Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom, i en kommenta
http://www.jobs-society.se/virtupload/nyforetagarcentrum/content/83/100310_Foretagskompassen.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar