torsdag 25 mars 2010

En frivillig revision

Pressmeddelande
25 mars 2010
Justitiedepartementet
Näringsdepartementet

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss, som har beslutats i dag, att små aktiebolag ska få välja om bolaget ska ha en revisor eller inte. Förslaget syftar till att aktiebolagen så långt som möjligt ska få avgöra vilka tjänster som bolagen behöver för sin organisation och förvaltning. Revisionsplikten inskränks enligt förslaget även för vissa andra företag, bland annat handelsbolag.

Valmöjligheten står enligt förslaget öppen för privata aktiebolag som underskrider två eller tre av följande värden: 3 anställda, 1,5 miljoner kronor i balansomslutning och 3 miljoner kronor i nettoomsättning. Reformen omfattar därmed 250 000 aktiebolag, vilket motsvarar drygt 70 procent.

Ett aktiebolag som inte är revisionspliktigt och som vill välja bort revision ska enligt förslaget fatta ett beslut av den innebörden.

I lagrådsremissen föreslås även att det gränsvärde som avgör om ett företag är skyldigt att upprätta årsredovisning på grund av sin storlek höjs. Detsamma gäller det gränsvärde som används för att skilja mellan större och mindre företag i årsredovisningslagen och för att ange i vilka fall det ställs krav på särskilda kvalifikationer hos revisorn.

Slutligen föreslås att Skatteverket ska ha möjlighet att under löpande beskattningsår förelägga ett företag att lämna uppgifter eller visa upp handlingar för kontroll av att viss dokumentationsskyldighet enligt skattelagstiftningen kan fullgöras.

- Detta är en positiv reform som innebär möjlighet till betydande kostnadsbesparingar för små aktiebolag. Reformen ligger i linje med regeringens högt ställda ambition på regelförenklingsområdet, säger näringsminister Maud Olofsson.

- Det är bolagen själva som är bäst lämpade att avgöra vilka konsulter som bolagen behöver. Många bolag bedöms fortsatt välja att ha kvar sin revisor, eftersom det ofta ger bolaget ett mervärde utöver själva granskningen, säger justitieminister Beatrice Ask.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 november 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar