Från: Dick Jonefelt [Dick.Jonefelt@kristdemokraterna.se]
Skickat: den 23 februari 2010 13:56
Till: Lennart Hansson
Ämne: Hjälp om det finns någon att få
Björnhushärvan
Jag vill berätta för dig om ett stort problem som vi har i vår kommun.
Jag vet inte vad det kan leda till , men kanske kan du ge mig några råd.
Lite historia först .
Vi var i allians med de övriga borgerliga partierna på samma sätt som på riks, och alt så ut som att det var bäddat för alldeles lysande 4 år. Tre företag skulle etablera sig i vår slitna industrilokal och en ny inriktning på produktionen stod hör dörren. Kommunen skulle få ett nytt industriben att stå på. Budgeten för inordningsställandet låg på ca 10-15 millioner och alt såg ut att gå enligt planerna. Men det blev snart komplikationer. Och budgeten fick justeras upp till det dubbla. Men eftersom kommunchefen bedyrade att kostnaden skulle läggas på hyran så tillstyrkte KS den utökade ramen. Sedan med jämna mellanrum ville chefen justera upp budgeten mer och mer för att slutligen hamna på 62 mille. Men då hade vi försökt att bromsa vid flera tillfällen då vi förstod att något inte stod rätt till. S , Fp och V var mera godtrogna och gick med på kommunchefens krav eller önskemål och man gick med på en ökning till 72 millioner. Och här är kommunrevisorernas dom.
Min fråga blir då
1 finns det något sätt att bli av med kommunchefen . Ju förr desto bättre. Även om vi inte har majoritet genom att hävda t.e.x. Trolöshet mot huvudman eller något liknande.
2 Dessa politiska ledamöter som har tillåtit den här karusellen. Går det att åtala dem. Skriverierna i tidningen och på andra medier i ärendet har varit massiv men ändå har man som ledamot inte reagerat. Har man inget ansvar eller hur är det.
Tacksam för ett snabbt svar
Med vänlig hälsning Dick Jonefelt
Svar från skl
Dick
Dina frågor har av Lennart Hansson översänts till Avdelningen för juridik. Jag får lämna dig följande svar.
1 Det ansvariga politiska organet för anställning av kommunchef i er kommun måste väcka fråga om en eventuell avgång genom ett eget majoritetsbeslut. Det blir därefter en arbetsrättslig sak att komma fram till en godtagbar lösning. Utgången måste bekräftas genom ett nytt beslut från kommunens sida. Hur lösningen skulle kunna se ut kan vi i nuläget inte ha någon uppfattning om från SKL:s sida. Ett avtal om biträde mellan förbundet och kommunen måste i så fall träffas och därefter en närmare utredning och bedömning göras. Om frågan aktualiseras blir det specialister på arbetsrätt inom SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik som kommer att ansvara för biträdet.
2 Om kommunstyrelsen har skött det aktuella ärendet på ett ansvarsfullt sätt är en fråga som ankommer på kommunfullmäktige att ta ställning till i samband med att den slutliga revisionsberättelsen behandlas i fullmäktige. I sådant fall att kommunstyrelsen skulle förvägras ansvarsfrihet av fullmäktige kan fullmäktige med stöd av 4 kap 10 § 1 p kommunallagen besluta om att återkalla uppdraget för de förtroendevalda (för vissa eller samtliga) i styrelsen. Det är den kommunalrättsliga ordningen för ett tvångsingripande från fullmäktige som står till buds.
Att enskilda förtroendevalda på eget initiativ med stöd av 4 kap 9 § kommunallagen kan be fullmäktige om befrielse från uppdraget i kommunstyrelsen är en annan möjlighet. Det var väl dock inte det frivilliga alternativet som du efterlyste.
Med vänlig hälsning
Leif Petersén
Förbundsjurist
Avdelningen för juridik
Sveriges Kommuner och Landsting
Beträffande dagens möte så hinner jag inte göra någon sammanfattning nu utan skall försöka med det tills i morgon.
Jag frågade Stalfors var de anställa på Samhall tog vägen och svaret blev att någon satt i växeln på kommunen nånra på städ och någon eller några hamna i vården . De som ville fortsätta att sy pendlar till Uddevalla blev svaret.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar