torsdag 19 maj 2011

Flytande naturgas på frammarsch

Den flytande naturgasen (LNG) är nu verkligen på frammarsch och initiativen runt om i landet är många. Nästa vecka inviger AGA Östersjöns första anläggning för flytande naturgas. Invigningen i Nynäshamn är en viktig milstolpe för introduktionen av LNG i Sverige.

Intresset är stort även i andra delar av landet. Möjligheterna med flytande natur- och biogas är så stora och attraktiva att flera städer med aktiva hamnar nu studerar förutsättningarna för att bygga infrastruktur som möjliggör användning av flytande natur- och biogas. I tisdags arrangerade Nätverket för flytande natur- och biogas i Helsingborg ett heldagsseminarium om vad flytande naturgas och flytande biogas kan innebära för staden. Ett 50-tal representanter för näringsliv och politik deltog i seminariet och fick presenterat nya initiativ och diskutera nya lösningar för uthålliga transporter. Det blev ett mycket lyckat seminarium som verkligen visade på det stora intresset.

En förutsättning för en introduktion av flytande gas är att hamnarna nu vågar satsa i terminaler för mottagning, utleverans och fartygstankning. För ett verkligt genomslag krävs även att näringslivet liksom lokala och regionala politiker ger sitt stöd till nya och stora investeringar. Potentialen för hamnstäderna är enorm. En satsning på flytande natur- och biogas skapar inte bara tillväxtmöjligheter utan minskar också rejält miljöbelastningen i städerna från sjöfartens utsläpp.


Källa : Energigas Sverige 


Vi i vår kommun har haft de här frågorna på vårt bord sedan 2007 och personligen följer jag utvecklingen då jag tror att detta kommer att bli framtidens energi på transportsidan. fördelen med detta drivmedel är att man kan använda vanliga bilmotorer med en smärre ombyggnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar