torsdag 28 oktober 2010

Sverige bjuder in till världsutställning på nätet

Världsutställningen i Shanghai är den största någonsin med över 240 deltagande länder och organisationer. I dag tas första spadtaget för en utställning som kan bli ännu större. Den svenska paviljongen har bjudit in samtliga länder för att uppmana dem att börja bygga sina paviljonger på nätet också. Initiativet till den virtuella världsutställningen är svenskt.
- Jag hoppas att vi redan om tre månader har 25 länder med på tåget, säger Staffan Björck, som är UD-tjänsteman och en av initiativtagarna.
 
 
Sverige kommer att öppna den första virituella paviljongen
Bureau International des Expositions (BIE) är en internationell organisation som äger rättigheterna till begreppet Världsutställningar på samma sätt som Internationella Olympiska Kommittén äger begreppet Olympiska spel. BIE har omfamnat det svenska initiativet och generalsekreteraren Vicente González Loscertales är den som i dag formellt bjuder in övriga länder.

Ständigt öppen

Även på nätet kommer det alltså att handla om att skapa nationella paviljonger. En viktigt skillnad är att en världsutställning på nätet ständigt är öppen medan de nuvarande bara sträcker sig över sex månader.
- Alla har inte möjligheter att besöka en världsutställning på plats, däremot har de allra flesta tillgång till internet. Där har alla möjlighet att gratis kunna besöka en världsutställning när som helst och var man än befinner sig på jorden.

Riktar sig till ungdomar

Världsutställningen på internet ska fungera som ett komplement till den fysiska utställningen och knyta samman de fysiska, återkommande utställningarna, med den kontinuerliga internet-utställningen, berättar Staffan Björck. Förhoppningen är att nå ut till nya målgrupper och öka intresset för världsutställningarna generellt.
- Det är viktigt att kunna rikta sig till ungdomar som kanske inte dras till de traditionella världsutställningarna.
Utställningarna kommer att omfatta många olika delar av samhället såsom kulturella evenemang, pedagogiskt innehåll, arkitektur och design, digitala samhällstjänster, sociala medieplattformar och miljöfrågor. Utställningslokalen i den virtuella miljö bygger på en form som är välkänd och lätt att känna igen - den sfäriska jordens. Projektet ägs av BIE men kommer att drivas och utvecklas från Stockholm (expounlimited.se)
Världsutställningen på nätet hittar du på www.the-expo.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar