lördag 23 oktober 2010

Skatteverket skärper kontrollen av kassaregister

Ni som läser min blogg vet att jag personligen är emot denna lagstiftning av två skäl . Dels har detta bidragit till att öka trösklarna in på arbetsmarknaden som småföretag och dels så är detta inte ett sätt att minska regelkrånglet som var det argumentet som låg i fokus för att underlätta etableringen för oss.

Nej här har regeringen bitit sig själv i svansen. detta sporrar inte till att starta eget.Jag förstår att ambisionen är att få bukt med den svarta marknaden men personligen tror jag inte att detta är rätta sättet. Skall tilläggas också att detta med kassalagstiftningen var ett Sosseförslag från början utifall det skulle vara någon som trodde något annat. Men visst , inte hade regeringen behövt att anamma det . Visst är det så.

Detta gör att jag med full kraft kommer att försöka slå tillbaka så mycket som det går. Bland annat vill jag höja omsättningstaket för införandet från nuvarande 170000:- till 3 miljoner. Få se om Penilla har hunnit med att skriva den motionen , annars får man driva den frågan inom det utskottet där den hör hemma.

Stycket under är info från Visma som varje dag berättar om olika nyheter för oss användare.

Innan kassaregisterlagen trädde i kraft efter nyår bedömde Skatteverket att cirka 200.000 företag skulle behöva skaffa de nya systemen, men efter mer än nio månader har bara 60.000 register registrerats, rapporterar SR Ekot.
Enligt Conny Svensson, riksprojektledare för granskningen av kontanthandeln på Skatteverket, kommer granskningen nu skärpas ytterligare.
– Vi kommer att kontrollera att man verkligen har registren på plats . Dessutom kommer vi att göra oannonserade besök och kontrollera att det lämnas kvitton och att köpen slås in i kassasystemen, säger han till Ekot.
Kravet att ha certifierade kassaregister infördes den 1 januari i år. Fram till och med den 1 juli behövde företagen endast visa att ett register var beställt.
Hittills har alltså mindre än en tredjedel av de företag man trodde skulle omfattas av lagen anmält att de har ett register.
Delvis beror det här på leveransproblem och på att vissa företagare som till exempel tandläkare och massörer kan välja att fakturera sina kunder och då är undantagna från lagen.
Företag som har en försäljning inklusive moms som är mindre än fyra prisbasbelopp, cirka 170.000 kronor, är de också undantagna. Misstänkt många anser man på Skatteverket, och de här företagen ska nu granskas extra noga.
– Vi kommer att titta på att man inte krymper sin omsättning, det vill säga att man lägger sig under fyra prisbasbelopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar