fredag 29 oktober 2010

Svenska uppfinningar med indiska ögon

Skiftnycklar på djupaste indiska landsbygden och svenska mobiltelefoner i New Delhis storstadspuls. Sveriges ambassad i Indiens huvudstad har arrangerat en uppmärksammad tävling där uppdraget var att fotografera svenska uppfinningar och innovationer i ett indiskt sammanhang. Vinnaren får en resa till Sverige. Sara Aulin, förstesekreterare på ambassaden, har varit med och anordnat tävlingen.
 En av de vinnande bilderna - svenska mobilsystem i Indien. Foto: Joydeep Mukharjee

Hur känt är Sverige och svenska uppfinningar i Indien?

"Enligt Svenska Institutets mätningar är Sverige väldigt lite känt i Indien, framförallt i förhållande till hur kunskapen ser ut i andra länder. Det är en utmaning, men samtidigt ger det oss en möjlighet att själva vara med och forma bilden. Uppdraget i fototävlingen var för indiska fotografer, både proffs och amatörer, att fånga och tolka svenska innovationer helt fritt. I instruktionerna skickade vi även med en lista över 70-80 välkända svenska uppfinningar."

Hur kom ni på idén?

"En nyckel för att få uppmärksamhet i Indien är att skapa tydliga indiska länkar i det man gör. Dels såg vi en möjlighet att väcka intresse att titta närmare på vad det egentligen finns för svenska innovationer. Dels såg vi en möjlighet att använda tävlingsresultatet på en mängd sätt. Att vi valde formen fotografi handlar främst om att det är en inkluderande konstform - resultatet kan lätt delas och vi kunde på det viset få bättre geografisk spridning i landet."

Vilka reaktioner har ni fått?

"Det är rätt fascinerande. En mängd tidningar runt om i Indien plockade upp att fototävlingen pågick, och information spreds också brett via Facebooknätverk av indiska fotografer. Just nu visas 13 foton som den professionella juryn valde ut som en utställning på ett galleri i Delhi. Den konstfotokatalog som vi producerade har beställts av bland annat Exportrådet och svenska företag på plats. Reaktionerna är precis så som vi drömt om, men kanske inte riktigt vågat hoppas på."
Vinnaren offentliggörs lördagen den 30 oktober. Fler bilder via länken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar