söndag 3 oktober 2010

Småföretag drabbas hårt vid sjukfrånvaro

Två av tre småföretag drabbas ekonomiskt vid sjukfrånvaro, enligt en rapport av Trygg-Hansa.

Rapporten visar också att benägenheten att teckna sjukvårdsförsäkring hänger ofta ihop med en kostsam frånvaro för företaget.

66 procent av Sveriges småföretag uppger i den nyligen genomförda undersökningen att de skulle påverkas ekonomiskt om en medarbetare var sjuk. 40 procent menar att de skulle få stora ekonomiska konsekvenser om en medarbetare var sjuk i mer än 14 dagar.

Ger konsekvenser
Frånvaron skulle innebära övertidsarbete för dem själva och de andra medarbetarna. säger 18 procent. Endast 14 procent menar att det inte har någon betydelse om en anställd är frånvarande på grund av sjukdom i 14 dagar eller mer.

– I synnerhet för små och kompetensintensiva företag får det stora konsekvenser om en medarbetare är borta från arbetet. Det är också vanligare att mindre företag har tecknat sjukvårdsförsäkring än större företag, säger Kent Andersson nordisk chef sjukvårdsförsäkringar på Trygg-Hansa, enligt ett pressmeddelande.

Skillnader mellan branscher
Det är även stora skillnader mellan olika branscher. Det är främst företag i bygg- och tjänstesektorn som ser konsekvenserna av att en medarbetare är sjukskriven som stora.

55 procent av byggföretagen och 40 procent av tjänsteföretagen anger att det skulle få stora ekonomiska konsekvenser för företaget om en medarbetare var sjuk i 14 dagar eller mer. Motsvarande siffra för handel och butik är 30 procent.

4 av 10 har sjukvårdsförsäkring
De ekonomiska konsekvenserna av frånvaro hänger ihop med benägenheten att teckna en sjukvårdsförsäkring.

44 procent av företagen inom byggsektorn har en sjukvårdsförsäkring för de anställda. Inom tjänstesektorn har 40 procent en sjukvårdsförsäkring medan endast 19 procent av företagen inom handel och butik har det.

Närmare 4 av 10 småföretag har i dag tecknat sjukvårdsförsäkringar för sina anställda.

1 kommentar:

  1. Omedelbara onlinelån. 100% online. Inga samtal, inget pappersarbete. Ansök nu! (Atlasloanfirm@outlook.com / Whatsapp +1 443 345 9339)

    SvaraRadera