tisdag 31 augusti 2010

En Kommun ur ballans

I KS i morgon kommer man gå igenom budgetförutsättningarna. Vi satt och försökte förstå handlingarna men där finns en massa frågetecken. Bland annat så har inte kontoret klarlagt var kommunen läcker ekonomiskt.

Vi har under innevarande år avvikit ca -18 miljoner mot budget .

Vi fick 6.5 miljoner i extra kommunbidrag . Det gör att vi , om prognosen håller kommer att hamna med ett resultat på -11,5 miljoner . Men kommunledningen tror att vi skall med diverse extraåtgärder minska till ca -9 miljoner

Det diagrammet som jag har lagt upp visar att det inte är kärnverksamheten som blivit dyrare. Där ser man tydligt att kostnaderna under 5 år är ungefär de samma .

Det är den stapeln längst till höger som frågetecknen finns . Över rubriken ÖVRIGT .

Där kan man se att de senaste 5 åren har utfallet i ekonomin ökat från från ca 20 miljoner till 50 miljoner . Dessa kostnader vill vi ha svar på om vad de är?

Personligen tror jag att det ekonomiska läckaget finns här , men av någon anledning väljer kommunledningen att inte redovisa detta.

Det är sådana här dåliga underlag som gör att man med fog kan säga att kommunen saknar ”STYRNING LEDNING OCH KONTROLL”


5 kommentarer:

  1. Nu skall skolan och lärare samt vården och vådpersonal få betala priset för vanstyret.
    Desssa kostnader har ju ej ökat de senaste sex åren. Grundskolekostnaden har tvärtom sjunkit med ca 8 miljoner.
    Tråkigt att tala om? Ja visst? Vi måste faktiskt snabbt få experthjälp för att lägga upp en långsiktig ekonomisk plan. Att nu bara skära hårt i verksamheterna och höja skatten är ingen lösning. Tvärtom. Vi permanentar bara den onda cirkeln. Att höja en redan hög kommunalskatt slår stenhårt mot pensionärena och de som har det sämst ställt.
    Utflyttningstakten ökar och den onda cirkeln är ett faktum. Någon måste värna om Färgelandas välfärd och kommunala service. Det gör Kd. Socialdemokraterna och vänstern planerar skattehöjningar och nedskärningar.
    Därefter tror de att det bara är att köra på som om inget har hänt. Den egna politiska ideologin kan man låta vara en ledstjärna när man rösstar till rikstagsval. I Färgelanda måste man inse att en omedelbar förändring är akut.

    SvaraRadera
  2. Kommer från Ks. Verksamheternas kostnad är i år prognotiserad bli 305 milj kr (kommunens resultat blir då -9,4 milj kr.
    För att komma i balans samt täcka lagstadgade balanskrav samt finansiella mål är det för 2011 budgeterat att verksamheterna får kosta 284 milj kr. Skillnaden 305-284= 21 milj kr måste alltså skäras i verksamheterna. Ännu mer om vi skall börja betala av(ränta + avskrivning) på Björnhuset. Denna kostnad var inte ens upptagen i budgetarbetet.Ingen sade något heller. Jag som politiker var tvungen att fråga!? Min enda replik till detta blev:"ord är överflödiga".
    Eventuella nedskärningar beslutades ej om
    Hela luntan lämnades över till budgetberedningen!? Budgeten(2011) kommer sen tillbaka till Ks(det nya) i oktober för att sen slutligen antas i Kf nov (eller dec).
    Är det en tillfällighhet att budgetnedskärningar och granskningen av Björnhushanteringen,samt resultatet av rekonstruktionsförsöket av Björneruds Gård AB presenteras direkt efter valet???
    Jag vill påstå att det ej går att skära så mycket i kostnaderna som ca 25 miljoner kronor. Stora delar av verksamheterna är nämligen lagstadgad. kommunen skall dessutom bedriva dessa till en viss kvalite(t.ex socialtjänstlagen).Jag har den fullaste respekt för de som har hjärtat på annat ställe än Kd-politik. Men,men det är väldigt allvarligt nu för Färgelanda. Kd vill genom aktivt arbete värna om välfärden i Färgelanda. Det är liksom inte läge för idiologiska utsvävningar i Färgelanda. Har man inte pengar så har man inget att fördela. Så är det bara. Vi måste få en proffisionalitet i förvaltningsledningen. Just nu behöver vi hjälp (utifrån) för att analysera det ekonomiska läget samt en långsiktig ekonomisk plan.
    mvh
    Bill

    SvaraRadera
  3. Bill, tycker du gör ett bra jobb men vi står just nu vid helvetetsbrant. Inga politiker ifrågasätter tjänstemännen (förutom du) vilket gör att dom ger er underlag som är helt omöjliga att fatta beslut på eftersom de är långt bort från verkligheten.

    Dessa underlag går aldrig att fatta beslut på oavsett om det kallas in experter. Om det mörkas, fifflas och mixtras så kan man aldrig hitta var det är fel. Så är det!!

    Låt kommunen gå i konkurs och kasta ut alla korrupta, inkompetenta tjänstemän så börjar vi om. Allt annat är konstgjord andning!

    Man kan inte göra en analys på något som inte är sant.

    SvaraRadera
  4. Jag håller med Anonym 23:39 om att du gör ett kanonjobb Bill.
    Hoppas du orkar fortsätta!

    Angående när Björneruds rekonstruktionstid går ut den 22/9, så är en "normal" rekonstruktionstid 3 månader. Ansökan om rekonstruktion lämnades till tingsrätten den 22/6. Valdatumet har inget med detta att göra.

    SvaraRadera
  5. Tack. Tack för den upplysningen DNV. Fakta är alltid bäst.
    Till 23.39 Du har helt rätt. Om man tänker till lite så kommer man fram till att med nuvarande styre är varje försök att ta hjälp dömt att misslyckas. Har upplevt det i det granskningsarbete av "Björnhusprojektet" som nu konsulten skall göra. Denne är ju helt i händerna på de som vill dölja vissa saker eftersom en granskning endast kan ske utifrån det material som konsulten får. Således fick jag tvinga fram det sk tillagsavtalet som utan kommunstyrelsens kännedom var skickat till banken. I själva verket var det inget tilläggsavtal utan en försäkran att kommunen lovar att till Mathuset betala alla de fakturor som är hänförbara till Björnhuset inom två månader. Detta kända och betydelsefulla papper när det gäller Björnhushaveriet hade alla utom Hugo och jag glömt. Hade inte vi varit insatta och talföra så hade ju inte ens granskaren vetat om att det fanns. Så där kan jag hålla på och exemplifiera. Nej du har helt rätt.Det hjälper inte att anlita hjälp om man egentligen inte vill ha hjälp utan i så fall hjälp att dölja det som ej passar ens egna syften. Vi måste först få en frisk politisk ledning. Om vi inte får det efter valet så får det väl bli som du säger dvs kommunens ekonomi får totalhaverera. Det kan nu gå väldigt fort. På slutet kan sådana här processer få exponensiell fart över tiden om inget görs. Försök förklara det för Färgelandaborna.

    SvaraRadera