tisdag 19 april 2011

Som en kontring till de felaktiga uppgifterna på propaganda site vindbrukdalsland.se

Hej Dick,
Vi pratade om vindkraft för och emot i går. Jag konstaterar att jag tyvärr inte har någon ppt-presentation med både färskt och lämpligt innehåll. Men jag har skrapat fram en del objektiv vindkraftinfo. som Energimyndigheten (vi) brukar föra fram.

Vindkraft utnyttjar en resur som är oändlig, utsläppsfri, gratis och inte erfordrar några transporter = vinden. Det är dumt att inte utnyttja vinden när den ändå blåser förbi, har någon sagt. Mer miljöanpassad energiform finns knappast. Det finns beräkningar som visar att vindkraft på land är det billigaste nya elproduktionssättet. Möjligen i konkurrens med naturgaskombi och biobränsle i kraftvärmeverk. Det sistnämnda kräver värmeunderlag för att vara konkurrenskraftigt. Vindkraft till havs är betydligt dyrare än på land men ger också betydligt högre produktion/ MW men detta väger normalt inte upp merkostnaden ännu. All annan ny elproduktion är mer kostsam än så.

Dagens moderna vindkraftverk på 2,5- 3 MW placerade på bra plats producerar den energi som gått åt till produktion och anläggning på i genomsnitt 6-8 månaders normaldrift. Studier från Nederländerna och Canada visar detta.

I övrigt vill jag gärna hänvisa dig till en liten skrift som heter "Vindkraften växer". Den är framtagen av Nätverket för vindbruk som är ett nätverk som Energimyndigheten är navet i och finansierar. Består i övrigt av Lst Halland, Högskolan på Gotland, Regionförbundet Kalmar och Strömsunds kommun. Gå in på nätverkets hemsida där finner du skriften som innehåller lättläst information av olika slag www.natverketforvindbruk.se välj "Aktuellt" i övre raden, välj "Allmän information om vindkraft" till vänster, nedtill på sidan finns "Vindkraften växer" att ladda ner.

Hoppas detta kan vara till nytta nu, dyker något mer upp så återkom gärna.

Hälsningar

Carl-Ivar Stahl
Tillväxtavdelningen
Energimyndigheten
Tel. +46 (0)16 544 20 54
www.energimyndigheten.se

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Av vad jag kan läsa mig till i ditt mejl så är du tydligen en av ledamöterna i kommunfullmäktige. Och då förstår jag din aversion mot sanningen.

    Det du kallar ljus är tydligen nattsvart mörker, och vise versa.

    Sen så har jag inga argument till salu. Du får nog snickra ihop egna argument. Men de du anför är i så dåligt skick att de troligen inte håller inför en laglig prövning. Så vi får vänta ock se vad Förvaltningsrätten kommer fram till.

    Och jag har inget emot om du bygger vindkraftverk. Håller du dig bara nedanför trädtoppshöjd och på egen mark och bekostar eländet med egna pengar så är allt okej för min del. Men ska du lägga beslag på andra människors livsmiljö med livsfarliga miljöförstörande snurrande torn högre än Kaknästornet i områden som har värden som är skyddade i lag får du nog räkna med motstånd från människor som vill skydda miljön, sina ekonomiska intressen, sig själva och svensk lag. För varje nu snurrande maskin drivs redan olagligt i Sverige. Så ska man följa lagen så måste man stoppa alla nu i Sverige byggda vindkraftverk.

    Inte heller anser jag det vara på sin plats att genom mutor muta till sig allmänhetens gunst genom att erbjuda dem pengar för att få bygga dessa farliga maskiner ute i naturen.

    Och skall vi få ned koldioxidutsläppen så skall vi definitivt INTE bygga vindkraftverk, för vindkraften genererar mera koldioxidutsläpp än både vattenkraft och kärnkraften tillsammans släpper ut. (Källa: Vattenfalls egen hemsida.)

    Så allt ditt ivrande visar på hur dåligt informerad du är. Och det var ju detta som också framkom på fullmäktigemötet. De som skulle ta beslutet visste inte vad de borde veta och därtill blev de förda bakom ljuset med lögner.

    Vi får alltså vänta och se vad Förvaltningsrätten har att säga i frågan.

    Vänligen
    Dag Blomqvist
    _______________________________________
    Ansvarig utgivare för www.vindbrukdalsland.se



    .

    Dj Electronics Timmevägen skrev 2011-04-18 14:55:

    Färgelanda kommunfullmäktige beslutade anta
    planförslaget Vindbruk Dalsland

    Onsdag den 16 mars 2011 beslutade Kommunfullmäktige att anta planförslaget Vindbruk Dalsland.

    Flera ledamöter som talade innan beslutet att anta planen ljög i sina framställningar. Därmed blev fullmäktige förd bakom ljuset, ett fulmäktige där många inte ens hade läst planförslaget.
    Alltså opålästa och vilseledda fattade de ett beslut de inte visste mycket om och då heller inte visste konsekvenserna av om den utbyggnad man förespråkade i planförslaget skulle förverkligas.

    Konsekvenser som inte ens planförfattarna kände till, (eftersom de inte utrett c:a 40 olika konsekvenser), än mindre den allmänhet man låtit komma till tals och då än mindre sig själva.

    Beslutet kommer att överklagas.


    Hur kan ni med och publicera sån här skit!


    Kom med ett enda uttalande från politiker som var lögn.

    Ingen av fullmäktiges ledamöter är förda bakom ljuset . Alla partier är representerade i den beredning som handlagt ärendet. Samtliga ledamöter har varit ense när vi diskuterat planen och jag vill återigen hävda att planprocessen gått rätt till. jag skulle bli förvånad om förvaltningsrätten kommer fram till att vi gjort fel. men visst är det bra om man prövar ärendet, men jag tror inte att ni kommer att nå framgång.

    Jag har ännu inte sett ett enda sakargument som ni har kommit med som jag kan köpa. men jag lyssnar gärna.


    Jag mins när biologer var oroliga för de havsbaserade kraftverken. man sa att det kommer att förstöra haven med dessa brummande oljud o.s.v. När man några år senare undersökte de faktiska omständigheterna så var det precis tvärs om. Det blev en tummelplats där fiskbeståndet ökade . Så när förändringens vindar blåser bygger vissa vindskydd medan andra bygger vindsnurror!

    SvaraRadera
  2. Jaha, idag skriver vi den 10 maj 2014 och den där vindbruksplanen som politikerna sa inte var något fel på har ännu inte vunnit laga kraft. Förvaltningsrätten upphävde ju kommunfullmäktiges beslut att anta planen eftersom den var påkommen med jäv.

    De som överklagade denna jävsmutsiga vindbruksplan fick ju rätt. Kommunfullmäktige tog då upp planen på nytt och beslutade att anta den en gång till, men då stod Krokström ute i farstun - fick inte va med - då det var han som kladdat ner planen med jäv. Man antog alltså samma skitiga plan. Så nu är det sista beslutet också överklagat.

    Lagen är nämligen till för att skydda ärendet - inte för att skydda en viss tjänsteman eller politiker. Att anta planen en gång till är ju att göra om samma fadäs en gång till. Att den som smutsat ner planen stod i farstun hjälper ju inte då det är ärendet som var nersölat med jäv.

    Ska bli intressant att se vad förvaltningsrätten säger den här gången.

    Vänligen
    Dag Blomqvist
    Ansvarig utgivare för www.vindbrukdalsland.se

    SvaraRadera