Nu stavar Kristdemokraterna före och försöker där med att få saker och ting att hända.
Fem punkter för en förbättrad
sjukförsäkring
För flera månader sedan lovade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, att under vårvintern komma med förslag på hur sjukförsäkringen kan förbättras. Men eftersom månaderna har gått. och snödropparna börjat titta upp utan att något förslag presenterats, beslöt sig Kristdemokraterna i måndags för att redovisa sina krav på en förnyad och förbättrad sjukförsäkring.
Rapporten ”En sjukförsäkring att lita på” innehåller fem förslag på åtgärder samtidigt som Kristdemokraterna, liksom tidigare, säger att omdaningen av sjukförsäkringssystemet till största delen varit bra och nödvändig. I 80-90 procent av fallen har reformen fallit väl ut, anser man, samtidigt som man konstaterar att det finns människor som fallit mellan stolarna och drabbats hårt av det nya systemet – därför vill man nu täppa till luckorna i lagen.
– På grund av bristerna har enskilda kommit jättemycket i kläm, sa Emma Henriksson, Kristdemokraternas ledamot i socialförsäkringsutskottet när hon tillsammans med Lars Gustafsson, ersättare i samma utskott och partisekreterare Acko Ankarberg Johansson presenterade rapporten.
Fler undantag
Ett av kraven är fler undantag i sjukförsäkringen. Redan från början infördes vissa undantag och efter ett initiativ i utskottet tillkom ytterligare undantag. Men detta har inte varit tillräckligt.
– Människor som lider av svåra, allvarliga psykiska sjukdomar måste kunna undantas från regeln att överföras till Arbetsförmedlingen vid de olika avstämningspunkterna, sa Emma Henriksson.
Kristdemokraterna anser också att Försäkringskassan, på eget initiativ, måste kunna få göra en förnyad bedömning av arbetsförmågan hos personer med förlängd sjukpenning, innan det blir aktuellt med den överföring till Arbetsförmedlingen.
Krav på enhetliga bedömingar
Ett annat krav är att bedömningarna mellan olika Försäkringskassor och mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen blir enhetliga. Även metoderna för hur arbetsförmågan hos en individ ska bedömas måste vara enhetliga och dessa metoder ses just nu över.
– Dessa bedömningar måste också kopplas ihop med läkarintygen. Det har visat sig att i 28 procent av fallen där läkaren kryssat i en ruta att myndigheten ska ta kontakt med läkaren för att få ett utförligare utlåtande så har myndigheten aldrig tagit kontakt. Så kan det inte vara, sa Lars Gustafsson.
Kristdemokraterna anser också att redan sjukskrivna inte ska kunna bli helt utan ersättning för att de saknar sjukpenninggrundande inkomst, då de får en ny sjukperiod. De ska inte heller förlora sitt bostadstillägg i samband med att de överförs till arbetslivsintroduktion på Arbetsförmedlingen.
– Det är inte rimligt att dessa människor ska bli beroende av socialbidrag och inte heller av att man tar bort deras bostadsbidrag. Det gör ju att de blir ockuperade av tankar på att överleva rent ekonomiskt istället för att kunna fokusera på att komma ut i arbetslivet, sa Lars Gustafsson.
Svårigheterna att komma tillbaka till arbete efter en mycket lång sjukfrånvaro ska inte heller underskattas, anser KD, som menar att Arbetsförmedlingens åtgärder för dessa personer måste förbättras. Ett förslag är att höja taket för lönebidrag.
Partiet vill också göra det enklare att bevilja sjukersättning (förtidspension) för en person.
– Bedömningarna har blivit striktare än vi tänkt oss. Om en person sannolikt eller troligen inte kan komma tillbaka till arbetslivet ska han eller hon få förtidspension, sa Lars Gustafsson.
Ny lag från 2012
För att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen kräver Kristdemokraterna en ändrad lagstiftning och man hoppas på ett gemensamt Alliansförslag under året. Då kan en ny lag träda i kraft 1 januari 2012.
– Alla saker som vi upptäckt när vi utrett sjukförsäkringen kan vi inte lagstifta bort. Men många har drabbats och oroats mycket för att systemet inte fungerar, sa Emma Henriksson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar