onsdag 13 juli 2011

Direkt Demokrati ! Det nya partiet i Färgelanda

Att starta ett nytt parti är ju förstås en STOR utmaning.

Men det är nya tider och där med nya möjligheter.
Det som jag saknade mest i Alliansen var vetskapen om vad som var i görningen.

jag föreslog att gruppen skulle finnas med på facebook för att där kunna bryta åsikter med varandra. Det var då en handfull personer som startade gruppen och några av oss började att skriva , men nyckelpersonen Peter , uteblev.

Så i det nya partet skulle datorn vara det verktyget som skulle få medlemmarna att känna delaktighet.

Jag ser att i mellan östern så faller den ena maktstrukturen efter den andra och folket protesterar mot den styrande envåldshärskaren. något att ta efter i lilla Färgelanda.

jag tror att inom en snar framtid så har de etablerade parternas hierarki suddats ut, folket får mer att säga till om . vi får där med en bättre och mer direkt demokrati.

Jag kan ju så här i backspegeln se att det inte är någon annan som finner det angeläget att berätta vad som händer i nämnde och beredningar. personligen tycker jag det är viktigt och det är också därför som jag envisas med att skriva.

jag hoppas ju därmed att det finns personer i kommunen som finner det intressant att följa med och då få en inblick i samhällsbyggnadsarbetet.

just nu är LIS planen ute för att allmänheten skall kunna ge synpunkter på det tänkta boplatserna. bara för att ta ett exempel.

Sedan tycker jag att det är synd att Biblioteket inte är öppet på lördagerna och då särskilt nu på sommaren då vi faktiskt har rätt mycket turister här enligt säker källa. jag hoppas att kommunen tänker om här för det är en service att kunna erbjuda lördagsöppet.  jag vet flera som inte är hemma på veckorna men utnyttjade lördagen till ett besök. Mitt förslag i den frågan var att ta bort en chef som bassar över tre personer och använd dessa pengar att hålla öppet i stället

Men av någon anledning så hände inget i den frågan utan man valde att behålla den personen och stänga i stället. inte bra inte bra!

Sedan har vi omsorgssidan . där har jag faktiskt mer att önska .
Jag tror jag har berört detta tidigare men gör det igen.
Vad skall man göra med de personer som lever i missbruk ? eller de som faktiskt har lyckats att ta sig ur ett destruktivt leverne . får de den stöttning som faktiskt gör att de kan gå vidare i livet.

just nu har jag en bekant som behöver en bostad men får inte det på grund av sina gamla " meriter" trots att vederbörande verkligen har kommit tillbaka på ett för mig inponerande sätt.

Eller vet inte personalen om att kommunen faktiskt har ansvaret även för dessa personer. och att ha ansvar , innebär enligt vad jag tycker. Att kommunen faktiskt SKALL hjälpa då återfall kostar samhället tre,fyr eller kanske femfallt av den kostnaden för att få ordning på sitt liv. 

Så här finns mycket som är bristfälligt och som behöver rättas till.
En hel del för ett driftigt kommunalråd att arbeta med.

16 kommentarer:

  1. Förslagen (och därefter besluten) blir mer levande och begripliga när de diskuteras och växer fram. Då blir också politiken mer levande och begriplig när fler kan delta och ha inflytande.

    Dagens politik har stelnat i sin gamla form. Besluten presenteras (ofta knapphändigt och torrt) i protokoll som inte allmänheten inte läser. Inte ens "politikerna" har alla gånger koll på läget.

    Ibland skriver tidningen om ett beslut, men då är det redan "för sent" eftersom besluten redan är fattade. Folk känner sig inte delaktiga.

    Det är inte alla frågor som lämpar sig för ett sådant "brain storming" sätt att arbeta, men många.

    Många nya idéer kan stötas och blötas och småningom växa fram till hållfasta förslag.

    Konkrekta frågor som t.ex. etableringen av livsmedelsindustri i Björnhuset, ändrad inriktning av verksamheter, väktare i Centrumhuset, ny simhall osv kan diskuteras (kostnader, storlek, lämplighet, alternativ etc etc).

    SvaraRadera
  2. Jag håller helt med dig .
    Precis så skulle jag vilja att det fungerade.

    Mötenas och den inre gruppens tid är förbi.

    Men som du också skriver , alla frågor hör naturligtvis inte hemma i det offentliga rummet. så är det ju.

    Jag hoppas att fler kan hänga på så att tankarna kan bli verklighet.

    SvaraRadera
  3. Ja Du käre Dick - Du lär inte få många röster i kommande val om Du fortsätter på den inslagna linjen. Alltså att kritisera och kasta skit på alla politiker. Eftersom Du tycker att Du vet och kan allt bäst är det underligt att Du inte redan är kommunalråd eller varför inte kommunchef? Det är heller inte så underligt att firman inte går så bra, vem vill väl handla av Dig efter alla påhopp över partigränserna? Du verkar ha väldigt gott om tid att ägna bloggen. Det blir väl så när kunderna sviker.

    SvaraRadera
  4. Jag ser att ytterligare en bitter S:are har hört av sig. Vi känner igen det från kommentarerna i Bohusläningen, eller hur:)

    Demokratisk politik handlar precis om det som 16:58 vill förbjuda, dvs att få kunna rikta kritik när sådan är befogad och lägga fram egna bra förslag.

    Och som alltid när någon från vänstergänget anklagar en motståndare för att kasta skit, så är det han själv som är den värste skitkastaren. Ett riktigt vidrigt personangrepp från 16:58 - anonymt naturligtvis.

    SvaraRadera
  5. Läste i Dalslänningen att Per Krokström tyckte det är helt ok med hyran för att det är en hörnlokal???? Vilket stolpskott den mannen är. Noll koll. Men det kanske inte är så lätt att tänka på andra när man bara tänker på sig själv, flera 100 000 kronor har jag hört kommer det att bli från snurrorna på fjället......grattis PK! storartad insats för kommununens innevånare.... NOT!!!

    SvaraRadera
  6. 13 juli 2011 16:58

    Jag har aldrig sagt att firman går dåligt.

    Och det är inte huvudfrågan !!

    Vad saken gäller är

    att om man som företagare begär en förhandling , oavsett vilken . Hur länge skall man då behöva vänta på ett svar.

    är det 1 år för att få en förhandling , 2 år eller som jag fått vänta , snart i 3 år för att få svar på offerten.


    Det som är än mer tragiskt är att jag inte är ensam om att behöva vänta. För en tid sedan berättade en företagare för mig att han hade varit i kontakt med kontoret i ett ärende och även han fick inget svar trotts påstötning. så han gav upp och flyttade sin verksamhet till Uddevalla där man naturligtvis tog emot honom med öppna armar.

    Vem det var vill jag inte avslöja men om han läser det här så känner han säkert igen sig.

    men det är ju klart att om man blundar för dessa omständigheter så kan man ju alltid skjuta på budbäraren.

    Det är intelligent och bra. Då blir det ju lugn och tyst och " Problemet är löst " som Norsken sa .

    Och om det nu är så att Per har svarat så angående en hörnlokal . Då är det precis så som "13 juli 2011 23:20 " säger.

    Han har inte fattat ett smack han heller.

    SvaraRadera
  7. En dåligt skött affär är värmeverket där lokala företagare arbetade mycket och länge för att kunna lämna en bra offert. Avundsjukan i detta fall moderater och centerpartister såg till att det inte blev av. Företagarna behandlades mycket illa och kommer enligt egen utsago inte att vilja ha något med kommunen att göra i fortsättningen.
    Inget har blivit bättre, det blir sämre. Kommunen förtjänar titeln "Sveriges sämsta kommun"

    SvaraRadera
  8. Till 16:58
    Dick har säkert brister men alternativen är så mycket sämre. Du och dit parti verkar inte ha tillfört något för Färgelandas bästa.

    SvaraRadera
  9. 14 juli 2011 06:27

    De förnedrades inte bar en (1) gång utan TVÅ gånger.

    När frågan skulle upp en tredje gång hade företagargruppen ledsnat.

    "Gnosjöandan" Var är du ?

    Inte i färgelanda i alla fall!

    SvaraRadera
  10. Gnosjöandan är ett inslag i kulturen i Gnosjöregionen.

    Det har gjort regionen till ett framgångsrikt småföretagarområde.

    I vidare bemärkelse används uttrycket om regioner kännetecknande av driftighet, småföretagande och informella nätverk, och ses då som motsats till områden färgade av bruksmentalitet.

    Regionen har historiskt haft rika sociala nätverk, bland annat ett stort antal frikyrkor och starka nykterhets- och idrottsrörelser.

    Gnosjöandan är sedan 1997 ett av Gnosjö kommun registrerat varumärke.

    Vill du veta mer följ länken http://sv.wikipedia.org/wiki/Gnosj%C3%B6andan

    Värt att notera är Gnosjöandasn motsats "BRUKSMENTALITET"

    Om man skall tro det så handlar det om en mycket allvarligt betenedemönster vilket innebär att invånarna i Färgelanda måste tänka om.

    Men som sagt. det bästa man kan göra är att ge sig på budbäraren.

    SvaraRadera
  11. Kyd ett gott råd från en som vet och har erfarenhet i vd som krävs för att starta ett nytt parti.
    När du samlat erforderliga 50 namn för att överhuvudtaget få ansöka om att registera ett nytt parti, se då till att det bland dessa 50 finns personer som är villiga att offra sin fritid för den goda sakens skull.
    Att sedan försöka driva ett parti utan möten är naivt i överkant, skall det bli någon ordning på politiken måste man naturligtvis träffas och lära känna varandra. Att driva politik enbart genom sociala media är dömt att misslyckas. Försök samla medlemmarna att via internet diskutera och prioritera budget t.ex. och du kommer att upptäcka det omöjliga i att få fram något vettigt.
    Några som kommenterar ditt senaste utspel tycker att politikerna har för mycket att säga till om och att de inte förankrar sina beslut hos allmänheten. Nu har vi det som kallas representativ demokrati i detta land vilket innebär att vi väljer våra representanter. Att dessa i varje enskilt ärende måste se till att allmänheten får sagt sitt blir i praktiken helt omöjligt. I synnerhet med den ofatliga mängd ärenden som hanteras i en kommun. Man måste lita på sina politiker, i alla fall får man byta ut dem till nästa val. Alla beslut kan heller inte falla alla på läppen, därtill är särintressena alltför många.
    Till slut: skall du starta ett parti, se till att du från början har byggt upp en organisation som kan hantera det som komma skall. Bara att bedriva en valrörelse kräver mångas arbetsinsats, för att inte tala om vad det kostar. Ett program måste finnas och då duger det inte med bara negativa kommentarer om de andra, du måste visa vad du själv vill åstadkomma och övertyga väljarna om att du har kraften att genomföra din och det nya partiets politik.
    Börja därför redan nu med att sondera terrängen och se hur många själar du kan få ihop, men se till att det sker helt frivilligt och med entusiasm. Bara gnypellar kommer du inte att ha någon nytta av. Och för jösse namn undvik till varje pris att blanda in din egen verksamhet i politiken det får den rakt motsatta effekten, folk drara sig helt enkelt från att vara med om de upptäcker att alltihop är fråga om den egna personen.
    Jag är initiativtagare till Strömstadspartiet som i sitt första val blev kommunens i särklass största parti. Sedan har det inte gått riktigt lika bra, men vi är fortfarande med i majoriteten.
    Med vänlig hälsning
    Sören Eriksson

    SvaraRadera
  12. Att Per Krokström överhuvudtaget uttalar sig i tidningen som politiker är ju helsnurrigt. Det här är ingen politisk fråga utan en förvaltningsfråga. Det måste väl för hundra gubbar finnas en förvaltningschef även i Färgelanda kommun som har detta ansvarsområde. Det är ju helsjukt att se och höra Per Krokström och Peter Johansson uttala sig i den här frågan och där dom dessutom hänger en av dom sina. Stolpskott? Ja, du är allt snäll du som kallar dom stolpskott. Själv saknar jag ord. Hur kunde dom väljas det undrar jag?

    SvaraRadera
  13. Politikerna i Färgelanda lägger sig tjänstemännens arbete,styr och kritiserar, klagar på underlag.

    Färgelanda behöver mer kompetenta politiker, det nuvarande styret är förödande för kommunen. Ingen verkar ha ork längre att bry sig.

    Ett nytt parti, gärna det men Dick är lite blåögd och impulsiv men jag hoppas att han kan få ihop en skara som har förutsättningarna, tiden får utvisa.

    SvaraRadera
  14. EFtersom du Dick uppenbarligen lider av dyslexi (inget ont i det, du är i gott sällskap av t.es. kungen) är det viktigt att du lierar dig med någon person som kan korrekturläsa det du skriver. Annars kan de rena skrivfelen få förödande konsekvenser när missförstånd lätt uppstår.

    SvaraRadera
  15. allierar stavas det väl ?

    "Annars kan de rena skrivfelen få förödande konsekvenser när missförstånd lätt uppstår."

    Vad är det du inte förstår eller missuppfattar mig i?

    Missuppfattningar eller syftningsfel kan ju i bland vara en källa till ny konversation. så det är inte alltid negativt!

    Ta dig skälv som exempel. inget nytt i debatten män ändå ett möte med det skrivande ordet.

    SvaraRadera