tisdag 1 februari 2011

Övervakningskameror ! Ingen oro för den som har rent mjöl i påsen

Jag har länge hävdat att övervakningskameror har en hämmande effekt på brott av olika slag och kan här redovisa att man kommit fram till att så är det.   

1.000 skånska brott klarades upp med kameror

Övervakningskameror har blivit vanliga för att förebygga och klara upp brott. Enligt polisen klarades fler än 1.000 brott upp i Skåne förra året tack vare att det fanns övervakningsbilder.
– Många utredningar hade vi fått lägga ner direkt om det inte funnits övervakningsmaterial, säger Lennart Sverremo, spaningschef vid Malmöpolisen till Metro Malmö.
Bevisningen räckte i de flesta fall i domstol, enligt honom.
Felplacerade kameror
Fler brott hade kunnat klaras upp om övervakningskamerorna använts på rätt sätt.
– Ett stort problem är felplacerade eller felriktade kameror, säger Stefan Edin, chef på utredningsroteln på polisens länskriminalavdelning till Dagbladet.se.
Ett annat vanligt problem är dålig bildupplösning eller att utrustningen inte fungerar som den ska. En del kameror slutar exempelvis spela in när minnet är fullt.
Rekommenderar två kameror
För att ge så bra information som möjligt rekommenderar Stefan Edin att man har två kameror. En kamera som ger översikt och en kamera i kassan i ansiktshöjd.
– Det bästa är att man får en skarp bild. Är bilden tagen uppfrån är det också svårt att få en uppfattning om längd och kroppsbyggnad, säger han.

Bänk 265
Riksdagsnytt från Penilla Gunther
Februari 2011 Följ länken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar