torsdag 21 november 2013

Uppfinnare en viktig resurs!

Reporter Tommy Löfgren, Dalslänningen.
Bengtsfors

Goda idéer kan bygga ny utveckling!

Heureka utbrast Archimedes, den gamle greken – jag har funnit det – när han kom på principen om hur ett föremål flyter på och hur djupt det sjunker ner i vattnet. Han som dog år 212 före Kristus är fortfarande en förebild för många hur man kan komma på en lösning på ett problem.

I samma anda verkar Heureka Bohus-Dals Uppfinnarförening.
Föreningen vill se sig själv som en tillgång för området. I föreningen samlas personer som har egna idéer man vill diskutera och andra som är allmänt intresserade av kreativa lösningar på problem.

Lars-Erik Molin, Bengtsfors, är kassör i föreningen. Han tycker det är viktigt att samhället tar uppfinnarna på allvar och ger en beskrivning av hur många av dem resonerar. Det gäller helst att finna ett problem som man söker en lösning på istället för att hitta på en produkt som man sedan försöker att kränga på marknaden, säger han.

Egen produkt!


Han har en bakgrund som civilingenjör på det globala företaget Philips där han arbetade mellan 1969 och 1982. Därefter var han fram till 2011 anställd i ett mindre företag som verkade inom energibranschen. Numera bor han på en gård i Kvarnviken i Bengtsfors kommun.

I sitt yrkesliv har Lars-Erik Molin ofta arbetat med utveckling av idéer och nya produkter. i dag håller han på med att utveckla en hastighetsmätare där han via en display kan se den exakta hastigheten. Tanken är framför allt att hålla nere bränsleförbrukningen, men en effekt är också att kunna se att han ligger under hastighetsbegränsningarna.

Men det är ingen produkt som det går att få patent på. Det har gjorts mycket inom det här området sedan 1920-talet. Men det är en idé i alla fall, säger han

Goda idéer!


Heureka Bohus-Dals Uppfinnarförening har i dag ett 30-tal medlemmar. Den bildades 1985 och flera av dem som var med då är fortfarande verksamma.

Ordförande är Dick Jonefelt, företagare i Färgelanda. Han driver en linje där en god idé ses som en god idé oavsett varifrån den kommer och att alla idébärare ska ha samma chans.

Så fungerar det inte i dag trots att de flesta innovationsbaserade företagen startar utanför den akademiska världen, säger han och menar att statliga företag som Almi många gånger inte ger uppfinnare och deras produkter det stöd de borde ha.

Man har ofta fel fokus och fel arbetssätt inom Almi. Jag har kontakt med ett 30-tal uppfinnarföreningar i landet och jag vet att den här åsikten är väldigt utbredd, säger han.

Innovation För regional tillväxt!


Inom Svenska Uppfinnarföreningen, som organiserar de lokala föreningarna, arbetar med projektet Innovation för regional tillväx som syftar till bland annat att få fram mer pengar till de tidigare faserna när uppfinningar tas fram.

Det projektet hoppas Dick Jonefelt mycket på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar