1 december 2010
Arbetsmarknadsdepartementet
Integrations- och jämställdhetsdepartementet
Arbetsmarknadsdepartementet
Integrations- och jämställdhetsdepartementet
I dag den 1 december träder den så kallade etableringsreformen, den största förändringen inom svensk integrationspolitik på 25 år, i kraft. Mottagandet av nyanlända flyktingar, andra skyddsbehövande och deras anhöriga läggs om och fokus sätts på jobb och kunskaper i svenska. Varje nyanländ ska få en lots som stöd i etableringsprocessen och individuella etableringsplaner ska upprättas för att bättre än tidigare ta tillvara den nyanländes kompetens och erfarenhet.
För att tydliggöra vikten av att den nyanlände snabbt kommer i arbete får Arbetsförmedlingen en central roll. Arbetsförmedlingen tar över samordningsansvaret från kommunerna för etableringsinsatserna för vuxna. På så sätt förtydligas arbetslinjen. Även länsstyrelserna, Försäkringskassan och Migrationsverket får förändrade eller nya ansvarsområden.
För att kvalitetssäkra reformens genomförande har regeringen gett Statskontoret och länsstyrelserna uppföljningsuppdrag. Statskontoret ska följa myndigheternas genomförande och bedöma hur väl myndigheterna samverkar och samordnar sina verksamheter. Särskilt fokus ska läggas på processerna för bosättning och utbetalning av etableringsersättning. Statskontoret ska också analysera och bedöma att etableringsplanerna utformas efter individens förutsättningar och behov. Länsstyrelserna har i sin tur fått uppdrag att ge en samlad bild av genomförandet av reformen i länen under 2011.
- Vi går nu från en omhändertagandementalitet där människor från andra länder har setts som svaga individer till fokus på att människor snabbt ska komma i jobb. Jag vill att Sverige ska fortsätta att vara ett öppet och tolerant samhälle. Då behöver vi ett system som stärker den nyanländes möjligheter att lyckas den första tiden i Sverige, säger integrationsminister Erik Ullenhag.
Reformen innebär i korthet:
- Arbetsförmedlingen får ett samordnande ansvar för etableringsinsatserna.
- Arbetsförmedlingen ska tillsammans med den nyanlände upprätta en etableringsplan med insatser för att underlätta och påskynda den nyanländes etablering i arbets- och samhällslivet.
- En ny, statlig ersättning införs som är lika för alla nyanlända oberoende av var i landet man bor och utgår vid aktivt deltagande i etableringsinsatser.
- En ny aktör (etableringslots) ska stödja den nyanlände under etableringsperioden.
- Nyanlända som har en etableringsplan ska delta i samhällsorientering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar